Lapsiin kohdistuvalla väkivallalla on monia eri muotoja ja väkivallan merkit voivat olla monenlaisia. Normaaleja, lapsen kehitykseen kuuluvia asioita voi olla välillä vaikea erottaa sellaisista indikaattoreista, joista olisi syytä olla aidosti huolissaan.
Ammattilainenkin voi ja saa tarvita tukea. Esimerkiksi henkistä väkivaltaa voi olla hyvin vaikea tunnistaa, samoin verkossa tapahtuvaa seksuaaliväkivaltaa, jossa uhriin ei fyysisesti kajota. Entä kuinka huolesta tulisi raportoida?
Testissä ei tarkoituksella anneta oikeita vastausvaihtoehtoja, sillä esimerkkien tarkoitus oli osoittaa, että usein arjessa kohdattujen tilanteen selvittäminen vaatii lisätietoa ja konsultaatiotukea. Tärkeää on, ettet jätä epävarmuudesta huolimatta toimimatta!
Barnahus-mallin verkkosivuilta löydät runsaasti aiheeseen liittyvää, hyödyllistä materiaalia, kuten muun muassa maksuttoman Barnahus-verkkokoulun. Verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille.
Tavoitteena on antaa keinoja sekä tunnistaa lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa että toimia väkivaltaepäilytilanteessa. Lisäksi koulutus antaa työkaluja tukea väkivaltaa kokenutta lasta oman työn arjessa.
Barnahus-sivuilta löydät nopeasti tietoa väkivallan eri
muodoista sekä muuta materiaalia työsi tueksi.